Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

ΒΙΒΛΙΑ-ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ


ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΤΖΙΑΜΠΑΤΙΣΤΑ ΜΠΑΖΙΛΕ


Ο Τζιαμπατίστα Μπαζίλε (1566/75-1632) γεννήθηκε στο Τζουλιάνο της Νάπολι στην Ιταλία και καταγόταν από μεσαίας τάξης οικογένεια. Εργάστηκε ως στρατιώτης και αυλικός σε διάφορα ιταλικά βασίλεια της περιοχής.
Έγινε γνωστός για τη συλλογή του από παραμύθια "Τα παραμύθια των παραμυθιών ή Διασκέδαση για τους μικρούς" ή "Πενταήμερον" που έγραψε στη ναπολιτάνικη διάλεκτο με το ψευδώνυμο Gian Alesio Abbatutis και εξέδωσε σε δύο τόμους το 1634 και το 1636 η αδερφή του, Αντριάννα.
Στα παραμύθια αυτά βρίσκουμε πολλά στοιχεία που αργότερα έγιναν η βάση για τα διάσημα παραμύθια του Σαρλ Περό και των αδελφών Γκριμ όπως η Ραπουνζέλ, η Σταχτοπούτα, Ο παπουτσωμένος γάτος, η Ωραία Κοιμωμένη, Χάνσελ και Γκρέτελ.
Η υπόθεση του αφορά μια θλιμμένη Ναπολιτάνα πριγκίπισσα, τη Ζόζα, που δεν μπορεί να γελάσει ό,τι και να κάνει ο πατέρας της. Μία μέρα βλέπει μία γρια που προσπαθεί να βάλει λάδι σε ένα δοχείο το οποίο σπάζει ένα αγόρι και ξεκαρδίζεται στα γέλια. Η γριά την καταριέται να παντρευτεί έναν πρίγκιπα αφού γεμίσει σε τρεις μέρες μία στάμνα με δάκρυα. Με τη βοήθεια κάποιων νεράιδων βρίσκει τον πρίγκιπα και έχει σχεδόν γεμίσει τη στάμνα. Όμως αποκοιμιέται και μία Μαυριτανή σκλάβα κλέβει τη στάμνα, τη γεμίζει και διεκδικεί τον πρίγκιπα.
Η έγκυος Μαυριτανή πριγκίπισσα πρώην σκλάβα ζητά από τον πρίγκιπα να της διηγηθεί παραμύθια αλλιώς θα σκοτώσει το αγέννητο μωρό. Ο πρίγκιπας προσλαμβάνει δέκα παραμυθούδες. Αναμεσά τους βρίσκεται και η Ζόζα. Όταν φτάνει η σειρά της αποκαλύπτει την προδοσία της Μαυριτανής, η οποία για τιμωρία θάβεται ζωντανή ως το λαιμό και την αφήνουν να πεθάνει. Ο πρίγκιπας και η Ζόζα σμίγουν.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην περιοχή της Μπαζιλικάτα και της Καμπανίας και το περιεχόμενό τους είναι μάλλον ακατάλληλο για παιδιά.
Οι αδελφοί Γκριμ θεωρούσαν τη συλλογή αυτή παραμυθιών του Μπαζίλε ως την πρώτη εθνική συλλογή παραμυθιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου