Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Η κοπέλα-ξωτικό

Ένα παραμύθι από τις κοινότητες των Σάμι

Δύο άντρες ερωτεύτηκαν την ίδια κοπέλα. Μία μέρα σε μία εκδρομή για ψάρεμα, ο ένας πρόσεξε ότι η κοπέλα προτιμούσε τον άλλο. Τότε τον εξαπάτησε ώστε να μείνει στο νησί. 
Ο εγκαταλελειμένος άντρας επιβίωσε μέχρι τα Χριστούγεννα, όταν είδε μία συντροφιά να πλησιάζει. Στη συντροφιά περιλαμβάνονταν και δύο νεαρές γυναίκες που ήταν καλύτερα ντυμένες από τις άλλες. Τον είδαν να κάθεται πάνω σε ένα δεμάτι ξύλα και μία από αυτές πλησίασε και τον τσίμπησε για να δει από τι ήταν φτιαγμένος. Τα δάχτυλά της τρυπήθηκαν από την καρφίτσα και έτρεξε αίμα. Η υπόλοιπη συντροφιά έφυγε αφήνοντα της πίσω μαζί με μία δέσμη κλειδιών. Η κοπέλα του είπε ότι έχυσε το αίμα της και πρέπει να την παντρευτεί. Έφερε αντιρρήσεις λέγοντας ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν στο νησί και εκείνη υποσχέθηκε να παρέχει τα απαραίτητα για να ζήσουν. Την παντρεύτηκε, εκείνη έφερνε ό,τι χρειάζονταν, αλλά ποτέ δεν είδε πώς τα έφερνε.

Όταν οι σύντροφοί του γύρισαν για να ψαρέψουν, πήγαν στην άλλη πλευρά του νησιού. Η γυναίκα του του είπε να μην ταραχτεί ό,τι κι αν άκουγε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ένας μεγάλος κρότος σαν από ξυλουργείο ακούστηκε να εξαπλώνεται και ο άντρας παραλίγο να πηδήσει πάνω από το φόβο του, αν δεν θυμόταν τα λόγια της γυναίκας του. Όμως το πρωί ένα όμορφο σπίτι είχε χτιστεί γι' αυτούς. Του ζήτησε να υποδείξει ένα μέρος για βουστάσιο και το βουστάσιο χτίστηκε με τον ίδιο τρόπο, αν και δεν είχαν βόδια.
Μετά τον πήγε να γνωρίσει τους γονείς της. Τους καλοσώρισαν αλλά όταν ήρθε η ώρα να φύγουν τού είπε να πηδήξει γρήγορα πάνω από το κατώφλι. Το έκανε και ο πατέρας της του πέταξε ένα σφυρί που θα μπορούσε να του είχε σπάσει τα πόδια, αν δεν είχε πηδήσει. Η γυναίκα του του είπε να μην γυρίσει πίσω ό,τι κι αν άκουγε μέχρι να μπει μέσα στο σπίτι. Άκουσε ποδοβολητό. Όταν το χέρι του έφτασε στην πόρτα, νόμισε ότι ήταν εντάξει και κοίταξε αλλά τα μισά βόδια εξαφανίστηκαν. Ωστόσο, υπήρχαν αρκετά ώστε να γίνουν πλούσιοι.
Η κοπέλα που και που εξαφανιζόταν. Τη ρώτησε γαιτί. Του είπε ότι δεν ήθελε να το κάνεικαι πως αν έριχνε ένα καρφί στο κατώφλι του σπιτιού θα έμενε για πάντα. Έτσι και έκανε.
Χάρτης με τις κοινότητες των Σάμι


4 σχόλια: