Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

ΒΙΒΛΙΑ-ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

"Ο αισθητός κόσμος εικονογραφημένος"

του Ιωάννη Κομένιου

Ο Ιωάννης Κομένιος (1592-1670) ήταν Τσέχος φιλόσοφος, παιδαγωγός και θεολόγος. Θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης εκπαίδευσης. Ήταν από τους πρώτους υπέρμαχους της παγκόσμιας παιδείας, μια ιδέα την οποία ανέφερε στο έργο του Didactica Magna (Μεγάλη Διδακτική). Εισήγαγε τα εικονογραφημένα συγγράμματα, γραμμένα στην τοπική γλώσσα και όχι στα λατινικά, εφάρμοσε αποδοτικές διδακτικές μεθόδους ακολουθώντας τη φυσική ανάπτυξη από τα απλά σε πιο σύνθετα θέματα, υποστήριξε τη δια βίου μάθηση και ανέπτυξε τη λογική σκέψη σε σχέση με τη στείρα απομνημόνευση και παρουσίασε και υποστήριξε την εκπαίδευση των φτωχών παιδιών, αλλά και βοήθησε την πρόσβαση των γυναικών στη μόρφωση. 
Το 1658 εξέδωσε το βιβλίο του "Ο αισθητός κόσμος εικονογραφημένος" στα λατινικά και γερμανικά που θεωρείται το πρώτο εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά. Το βιβλίο περιείχε 150 εικόνες και η προσέγγιση της μάθησης μέσω των εικόνων αποτέλεσε μία πραγματική επανάσταση για τα εκπαιδευτικά πράγματα της εποχής. Τα θέματα που διαπραγματευόταν ήταν η άψυχη φύση, η βοτανολογία, η ζωολογία, η θρησκεία, ο άνθρωπος και οι δραστηριότητές του. Αμέσως έγινε πολύ δημοφιλές και γνώρισε πολλές μεταφράσεις. Στο πρώτο κεφάλαιο τα παιδιά μαθαίνουν πώς να μιλούν σωστά μιμούμενα τους ήχους των ζώων στις εικόνες. Στο δεύτερο κεφάλαιο μαθαίνουν για το Θεό και τη θρησκεία. Αμέσως μετά μαθαίνουν για τα δημιουργήματα του θεού.Στο 36ο κεφάλαιο ο Κομένιος αναφέρεται στον άνθρωπο και στο 43ο στην ψυχή του ανθρώπου.
Η πρώτη αγγλική έκδοση του βιβλίου έγινε το 1659 και η δωδέκατη και τελευταία το 1777. Η γενικά τελευταία έκδοση του βιβλίου έγινε στην Πράγα το 1845.


Πηγές: 
Ιωάννης Άμος Κομένιος Λήμμα Βικιπαίδεια
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%91%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CE%9A%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82

Orbis Pictus Αγγλικό Λήμμα Βικιπαίδεια
https://en.wikipedia.org/wiki/Orbis_Pictus

www.comeniusorbispictus.wordpress.com

www.publicdomaininterview.org
https://publicdomainreview.org/2014/05/14/in-the-image-of-god-john-comenius-and-the-first-childrens-picture-book/





















 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου